Почти всяка книга излиза с претенцията, че ще промени живота ви. Ще ми се да ви кажа: „Ето една книга, която ще ви остави да си живеете живота такъв, какъвто си е, без да го обърква!“ За съжаление тук ще съм банален. И аз като другите ще се опитам да променя нещо във вас и в света около вас.

Що така? Защо животът ни се нуждае от промяна? Ами щото е много кофти. Обществото, в което живеем, е основано на три основни принципа. Това са лъжата, просията и кражбата. Хубаво би било да се откажем от тези три фундаментални признака на съвремието или поне да ги ограничим. Това звучи като утопия, но всъщност е доста лесно постижимо. Трябва само да променим критерия, по който оценяваме хората. Мерилото за успеха, вместо пари, трябва да стане деца.

Сега вие смятате за най-успял билионера Били, защото той има най-много пари. Ако променим критерия, то на върха на обществената пирамида ще застане циганинът Зюмбюл, който има осемнайсет деца.

Затворете очи и си представете идеалното общество. Там всеки има право на едно дете, но ако искаш две – трябва да плащаш данъци, за три трябва да плащаш големи данъци, а за повече трябва да си супербаровец. Ще има ли в това общество кражба и просия? Не, защо да крадеш, щом парите не са достатъчни, за да ти осигурят повече деца? Ще има ли измами? Да, ще има хора, които ще се опитват да платят повече данъци, отколкото им позволяват доходите, и по този начин, чрез измама, да получат право на още едно дете. Ще има и такива, които се опитват да родят тайно, избягвайки стриктния контрол на раждаемостта. Всъщност, в Китай вече има доста подобни измами и хората лежат в затвора заради второ дете, а не заради кражба.

Ще има ли контрол на раждаемостта в България? Да, това ще ни се случи много скоро. В момента имате уникалния шанс да раждате на корем. Много скоро ще плачете за второ дете, но няма да ви позволяват да си го родите. Тогава може би ще се сетите, че сте прочели навремето една книжка, която ви е открехвала тайните на размножаването, и ще се вайкате защо не сте ми повярвали.

Познавам много хора, които са израснали при социализма и са изградили живота си на базата на убедеността, че щом са се родили при социализъм, то при социализъм и ще умрат. Един от тях ми каза: „Мене, Мите, демокрацията ме свари неподготвен!“ Този човек беше избрал професия, която беше престижна тогава, но не е достатъчно престижна сега. Неговата грешка е, че не е очаквал промяна. Не правете и вие същата грешка. Сега живеете в монетаризма и си мислите, че при монетаризъм и ще умрете. Не искам да ви плаша, но ви чакат още много промени и трансформации. Животът ви през следващите години ще се промени толкова, че преходът от социализъм към монетаризъм ще ви се стори като детска игра.

***
През последните шейсет години сме в застой. Тоест от края на Втората световна война почти нищо ново не е открито. Този застой скоро ще свърши и ще се появят две нови радикални открития. Това са термоядреният синтез и изкуственият интелект. Първото ще направи енергията безплатна, а второто ще обезсмисли труда. Сега живеем в монетаристичното общество, чиято основа са парите, тоест трудът. Когато трудът стане безплатен, ще трябва да намерим друг фундамент, върху който да изградим живота си. Тогава децата ще станат новото мерило на успеха.

***

Да знаеш бъдещето, е полезно, но не е достатъчно. Ние искаме да живеем добре, и то тук и сега, а не някъде и някога, което може и никога да не стане. Каква е тайната на щастието и на успеха? Ще ви я кажа с риск да ме сметнете за откачалка.

Тайната е в религията! Нужна ви е религия! Каквато и да е религия, но препоръчвам да изберете някоя изпитана, която е изкарала поне хиляда години. Атеизмът също е религия, но за да ви е полезен, трябва да имате строга система от вярвания, която да казва какво може да прави един атеист и какво му е забранено. Трябва да поддържате връзка с другите атеисти и да оформите с тяхна помощ един приятелски кръг. Разбира се, целта на всеки приятелски кръг е да помогне на своите хора за сметка на останалите.


 
<<Предишна         Страница 107 (от общо 136)         Следваща >>