– Да, но това не е същото – мрачно отбеляза Франк. – Хората са се гордели със своята бързина, сила и интелект. След откриването на парната машина, бързината и силата вече не са чак токова важни, но интелекта продължава да е венецът на човешката еволюция. Никой вече не се състезава с парната машина по бързина и сила, но хората продължават да вярват в това, че те са най-умните и че никоя машина не е по-умна от тях.
– За най-интелектуалната игра се смяташе играта на шах. Преди десетина години компютрите започнаха да играят по-добре от хората. Това нищо не промени. Хората продължават да играят шах, само че се състезават помежду си, вместо да се състезават с компютрите. Така както щангистите се състезават помежду си и дори и на ум не им минава да започнат да се състезават с някой подемен кран.
– Не е съвсем така – възрази Франк. – Играта на шах изгуби много от своето очарование. Откакто компютрите играят по-добре от хората, да се играе на шах вече не се смята за толкова важно. Все пак, на хората им беше останало мисленето. Те се гордееха, че са единствения животински вид, който мисли! Е, и другите животни мислят, но има много задачи, които човек може да реши, а другите животни не могат. Хората си казваха: „Ние може и да не сме най-силните, нито най-бързите, но затова пък сме най-умните“, Тази гордост ти им отне. Ти издаде формулата на Изкуствения Интелект и сега вече човека не е върха на нищо. Нито е най-умния, нито най-знаещия, нито най-съобразителния.
– Отдавна компютрите са по-знаещи от хората. Компютърът има повече информация отколкото човек държи в главата си. Компютърът смята много по-бързо от който и да е човек. Това не е проблем. Защо тогава това, че компютъра е станал по-умен от човека да е проблем? – спореше Гочо.
– Това че компютъра има повече информация и това че смята по-бързо от нас действително не е проблем. Ние отдавна сме приели, че в книгите има повече информация отколкото ние държим в главите си. Никоя книга обаче не може да мисли сама. Книгите и компютрите бяха безсмислени без хората. Това беше преди, а сега компютрите са напълно самодостатъчни и хората за нищо не са им нужни.
– Компютрите може и да станат по-умни от хората, но те ще продължат да ни служат. Те ще бъдат наши роби и ще правят това, което им кажем.
– Не, – отсече Франк. – Те ще се грижат за нас, но няма да са наши роби. Те ще са умните, а ние безмозъчните. Когато градинарят се грижи за цветята в градината си, кой е роба и кой е господаря?
– Смисъла на живота на градинаря е да се грижи за цветята. Той по цял ден ги полива и подрязва. Бих казал, че той е техен роб.
– Не си прав Гочо! Градинарят е разумното същество, което е посветило живота си на цветята. Той е този който решава кое цвете е красиво и заслужава да живее и да се размножава и кое не е! Градинарят не е роб на цветята, обратното той е техния господар.
– Но и след появата на Изкуствения Интелект хората ще продължат да живеят, да се развиват, да творят и да се усъвършенстват. Нещата не са чак толкова страшни, колкото ти ги представяш!
– Да, ще продължат да живеят – съгласи се Франк, – но за развитие и усъвършенстване трудно може да се говори. Ще се развиват като цветята в градината. Те стават все по-красиви и по-съвършени, но това само според вкуса на градинаря. Ние ще загубим самостоятелността си. Вече няма да държим съдбата в свой ръце, а ще оставим на едно по-умно и съвършено същество да ни селектира и подрязва и да определя кой е добър и ще остане и кой е плевел, който трябва да бъде изкоренен.
– Но хората няма да се съгласят да делегират на Изкуствения Интелект чак толкова големи права. Няма да го оставят той да определя бъдещето на човечеството. Те ще оставят тези решения само за себе си.
– Нищо не разбираш от хора! Явно не случайно си стар ерген – каза Франк, който макар и тридесетгодишен като манталитет беше по-стар ерген дори и от Гочо. – Хората не желаят да продължават с еволюцията! На тях от тази еволюция им е писнало! Това дето силният изяжда слабия, на хората хич не им харесва! Хората мечтаят за сигурност и спокойствие и точно това ще получат. Виж какво представлява рая, който обещават християните! Виж комунизма, който обещават комунистите! Изкуствения Интелект ще даде на хората рай на земята и комунизъм едновременно. Никой повече няма да работи. Хората мечтаят да станат милионери! Защо? За да не работят! Те не искат повече работа и сега когато имат Изкуствения Интелект ще се отдадат на мързел и ще се разплуят. Човечеството много бързо ще деградира и ще се превърнем група безмозъчни и безгръбначни индивиди.
– Не аз, а ти не познаваш хората – възрази Гочо. – Те ще осъзнаят, че трябва да продължат със селекцията и ще дадат приоритет в размножаването на по-умните и по-способните.
– Забравяш, че хората имат вродено чувство за справедливост! „Що па оня да се размножава повече от мен? Щото бил по-умен! Ами голям праз като е по-умен. Да не е по-умен от компютъра, случайно. Щом всички сме равни, значи ще се размножаваме по равно!“ Ако хората се съгласят на някаква селекция, то това ще е обратната селекция. На по-тъпите и по-грозните ще се даде предимство и те ще се размножават повече!
– Съгласен съм с теб, че принципа на демокрацията е един човек – един глас. И няма значение умен ли си или глупав, красив ли си или грозен. Всички имат равни права и всички ще се размножават еднакво. Въпреки всичко еволюцията ще продължи. Хората ще правят тъй наречените дизайнерски бебета. Ще избират от своите гени най-доброто и то ще попада в следващото поколение.
– Точно това е най-ужасното от всичко! – избухна Франк. – Помисли си колко красиво и величествено животно е вълкът и колко смешни и гротескни са неговите братовчеди, които хората са създали по пътя на селекцията, за да удовлетворят любовта си към кича. Помисли си как ще изглеждат хората след подобна намеса. Жените ще приличат на чалга певици, а мъжете на културисти с мозък на шахматист!
– Е, няма да са чак толкова еднакви. Ще се получи голямо разнообразие. Хората ще са едно пъстро многообразие от различни форми и различно съдържание.

 
<<Предишна         Страница 2 (от общо 3)         Следваща >>