Продължение Двадесет и девет

Франк се разкрива пред Гочо
Гочо се среща със Съвета
Гочо вади мазна дискета
Трагичен финал

Много неща липсват в тази книга и чакат да бъдат донаписани, но най-важното е финала. Без него цялата книга губи смисъл и човек си задава въпросът „Защо ручахме жабетата?“ Това е първото парче от финала. Тези дни планирам да донапиша целия финал.
_________________________

Франк се разкрива пред Гочо

Гочо лежеше на леглото в малката си килия, когато тежката метална врата шумно изскърца и зловещо се отвори.

Вътре влезе някакъв мрачен тип, който без да каже нито дума следна на единствения стол и загледа право в очите на Гочо.

Вратата шумно се затвори и те двамата останаха сами. Мрачния тип продължаваше да гледа към Гочо без да каже нито дума. Гочо също го гледаше и мълчеше. Щом е дошъл при него, значи иска нещо, щом иска нещо, ще си каже какво иска – мислеше си Гочо.

Накрая новодошлия наруши мълчанието с една единствена дума:
– Малоумник! – каза той, като очевидно визираше нашия доцент.

Гочо не отговори. Явно човека нещо беше набрал и искаше на някого да го излее.

След кратка пауза новодошлият продължи:
– Ти си най-тъпото, най-малоумното същество което съм виждал!

Гочо почувства нужда да се защити:
– Все пак, да не забравяме, че аз съм единствения човек, който знаеше формулата на Изкуствения Интелект. Ако не бях аз, още щяхте да се чудите – какво е това Изкуствен Интелект и има ли той почва у нас!

– Прав съм бил! Ти си абсолютен малоумник! Значи ти си мислиш, че си единствения, който знае формулата на Изкуствения Интелект?
– Да, Джони ми каза, че са задали на машината на времето ДНК кодовете на 10 милиона човека и единствения човек, който има потенциала да измисли тази формула съм аз – гордо заяви Гочо. – Поне така е според машината на времето.

– А ти знаеш ли, че ние предварително махнахме от тези 10 милиона цели десет хиляди ДНК кода, които щяха да дадат същия резултат. Твоят ДНК код е единствения, които сме пропуснали да изтрием. Затова машината на времето е посочила само теб единствено.
– Така ли! И защо сте ме пропуснали? – попита раздразнено Гочо. Никой не обича да го пропускат, а на Гочо все така му се случваше, че той се оказваше пропуснатият.
– Как да предположим, че идиот като теб ще има потенциала да измисли формулата на Изкуствения Интелект? Внимателно огледахме списъка и махнахме всички, които изглеждаха потенциално опасни.
– Щом потенциално опасните са един на хиляда, значи че и аз съм един на хиляда! Това е достатъчно, за да се отнасяш към мен с уважение и да не ме наричаш идиот. – изръмжа Гочо.
– Не ти си идиот и малоумник – настояваше на своето новодошлият. – Формулата на Изкуствения Интелект е известна от повече от 50 години. Хиляди хора са я откривали, но никой от тях не е бил чак толкова тъп, че да я даде на съвета.
– И аз нямаше да им я кажа, въпреки че те се готвеха да ме измъчват. Джони ми каза, че са се отказали от мъченията, защото получили сведения, че аз съм толкова железен, че ще умра, но дума няма да им кажа.
– Глупости – възмути се новодошлият – Ти щеше да си изпееш всичко само при вида на инструментите. Въобще нямаше нужда да те мъчат. Ние заблудихме ЦРУ и ги излъгахме, че ти си някакъв супермен, който дума няма да им каже.
– Може и така да е. Може би не трябваше да им казвам формулата, но все пак го направих. Това беше неизбежно – заоправдава се Гочо.
– Ти продължаваш да не разбираш каква глупост си направил. Твоето слабоумие сложи кръст на делото, на което съм посветил целия си живот.

– А кой си ти? – поинтересува се Гочо.
– Аз съм Франк Христов, върховен жрец на ордена на защитниците на естествения интелект!

Гочо нищо не беше чувал за този орден. Знаеше за ордена на защитниците на естествения бюст. Това беше една благородна кауза, на която той искрено симпатизираше, но за защитниците на естественият интелект чуваше за пръв път.

– Ти си Франк Христов, главният инженер на Onlysoft – каза Гочо.
– Това е просто една длъжност, която приех, защото реших, че ще е полезна за делото на живота ми – отговори му Франк.
– И какво е делото на живота ти? – продължи да разпитва Гочо.
– Посветил съм живота си на защитата на естествения интелект. Цял живот се боря, за да не настъпи деня, в който някой идиот като теб ще изпее формулата на Изкуствения Интелект и ще тури край на човечеството.
– Но това не е краят – запротестира Гочо. – Човечеството ще продължи да съществува и след откриването на Изкуствения Интелект. Ние вече преживяхме откриването на парната машина и от това никой не пострада. Вярно, много хора загубиха работата си и много коне вместо да теглят тежки каруци, бяха направени на луканка, но като цяло човечеството преживя и продължи напред.


 
         Страница 1 (от общо 3)         Следваща >>