– Как така да няма решение? Всяка задача си има решение! – каза Маман, която не признаваше отговори като „не“ и „няма“.
 – И аз така си мислех – съгласи се Джони, – но колегите от Onlysoft казаха, че има и задачи, които нямат решение. Например ако сме попитали за число по-малко от две и по-голямо от три, то отговорът щял да бъде, че няма решение.

Маман тая работа с неравенствата не можа да я разбере, но тя има един важен житейски принцип и той е: „Ако една работа не става по този начин, то тогава ще стане по друг начин“. Навремето в нейния публичен дом беше дошъл един много важен клиент. Маман изпрати в стаята му едно малко момиченце. Клиентът я върна с думите, че неговият морал и принципи не му позволяват да чука непълнолетна проститутка. Тогава Маман му изпрати едно малко момченце и човекът остана много доволен.

 – Не сте задали правилния въпрос. Пробвайте по друг начин – каза председателката.
 – Пробвахме по всевъзможни начини, но нищо не се получи – заоправдава се Джони.
 – Тогава вместо да питате директно за формулата на Изкуствения Интелект, питайте за човек, който я знае.

Това беше поредната шантава идея на Маман. Тя не разсъждаваше логично, но имаше невероятна интуиция, с която постигаше много повече, отколкото другите мъдреци постигаха с техните логически разсъждения.

 – Няма как да се пита за човек, който да знае формулата на Изкуствения Интелект – обади се Франк, на когото му беше омръзнало да си мълчи. – Машината на Времето не може да знае какво има в главите на хората, а и никой не знае тази формула, защото, ако някой я знаеше, щеше да ни я каже. Освен това, няма как някой да знае нещо, което не съществува. Щом Машината на Времето е казала, че Изкуствен Интелект няма, значи действително няма и няма защо да го търсим.

 – Добре, тогава – продължи Маман, без да обръща особено внимание на Франк. – Тогава питайте за човек, който има потенциала да измисли тази формула.

 – И това няма как да стане – главният инженер на Onlysoft продължи да протестира. – За да се реши една задача, машината трябва да има входни данни. Машината на Времето не познава хората и няма как да каже кой за какво има потенциал.
 – Като входни данни вкарайте ДНК-то на всички хора – разпореди Маман.
 – Но ние нямаме ДНК-то на всички хора. Събрали сме ДНК кодовете само на кръводарителите, и то само на тези, които са дали кръв в последните шест месеца.
 – На колко хора имаме ДНК-то? И защо не сме се сетили по-отрано да събираме ДНК кодовете? – попита Маман.

„Тъпа краво, нали ти си тази, която се мисли за Велик Мъдрец и която се е заела да управлява света. Ти си тази, която е трябвало да се сети, че ДНК-то е нещо, което ще ти потрябва.“ Това си каза Франк наум, но на глас изрече следното:
 – Имаме ДНК-то само на десет милиона кръводарители. Вероятността сред тях да намерим човек с нужния ни потенциал е практически нулева.

 – Въпреки това, опитайте – разпореди председателката. – Трябва на всяка цена да намерим формулата на Изкуствения Интелект и да спасим сто милиона селяндури, иначе няма да има кого да управляваме. Освен това Изкуственият Интелект ще ни помогне да прецакаме китайците. Сега те имат милиард и половина жълтурчета, които работят като роботчета по цял ден само за шепа ориз. Ние нищо не можем да противопоставим на това, но ако имаме роботчета, които да работят по цял ден, без да спят и без ориз, тогава китайците ще гризнат дървото.
 – Нека да не бързаме да взимаме подобно решение – каза Франк. – Може да се окаже, че вредите от Изкуствения Интелект са много повече от ползите.

Маман направи знак на две горили, които сграбчиха главния инженер на Onlysoft и го изхвърлиха от залата, така както тя му беше обещала. След като се отърва от досадника Франк, председателката продължи с по-спокоен тон:
 – Считам, че с този въпрос приключихме. Има ли други точки в дневния ред на заседанието?
 – Остана да обсъдим новите мерки за ограничаване на размножаването – докладва Джони.


 
<<Предишна         Страница 77 (от общо 136)         Следваща >>