– А ние знаем ли къде е това място? – поинтересува се председателката.
 – Да, ние знаем, но не сме чак толкова тъпи, че да дадем тази информация на китайците.
 – Чудесно – усмихна се Маман. – Това решава въпроса. Няма да се налага да пращаме никаква експедиция до Марс. Нека само пресата да се подготви с дежурните приказки за това, колко безотговорни са комунистите и как те не ценят човешкия живот, докато ние, демократите, поставяме човека над всичко и затова не изпращаме наши космонавти в подобни самоубийствени мисии, макар технически да сме много по-напред.

***

Проблемът с китайската експедиция до Марс вече е решен и сега въпросът е коя да бъде следващата задача. Франк настояваше да не се губи нито минута и веднага да започнат да изчисляват бъдещето, за да разберат какъв ще е ефектът от глобалното затопляне. За съжаление Франк е твърде дребен фактор в световната йерархия, а над него има безброй глупаци, които не съзнават какъв важен и мощен инструмент е квантовият компютър. За тях Машината на времето е просто една скъпа играчка, която е направена единствено за да ги забавлява. Те биха оставили Франк да си сметне бъдещето на планетата, но първо трябва да се наиграят и да се наситят на новата си играчка.

По принцип мъдреците са прости хора, но това не значи, че нямат дипломи за завършено висше образование. Почти всички членове на Съвета си бяха накупили по две, по три дипломи за различни специалности от най-престижните университети. Повечето мъдреци предпочитат хуманитарните специалности. Единствено бай Ставри си беше купил диплома за геолог, но това е, защото той е толкова тъп, че не знае каква е разликата между геология и гинекология. Все пак, най-популярната диплома сред мъдреците е доктор по история. Поради тази причина, сега в Съвета има повече доктори, отколкото в „Пирогов“.

Откъде идваше любовта на мъдреците към историята? Ами, струваше им се, че това е една проста наука, от която всеки разбира. Мъдреците са суетни и затова много им хареса идеята да използват Машината на времето, за да се върнат назад в историята и да направят неподозирани открития.

Квантовият компютър е направен да предвижда бъдещето, но може да се използва и за изучаване на миналото. На същия принцип работят метеоролозите. Те изчисляват какво ще е времето утре на базата на това, какво е то днес. Те биха могли по същия начин да сметнат какво е било времето вчера, но не го правят, защото е безсмислено.

С Машината на времето можеш да се превъплътиш в някоя историческа личност и да видиш как е изглеждал светът в миналото през очите на тази личност. Това прилича по-скоро на компютърна игра, в която слагаш очилата и се потапяш в една виртуална реалност. Може ли Машината на времето да промени хода на историята? Слава богу, не. Тя само казва какво е станало и какво би било, ако не знам какво си. Много по-интересно е бъдещето, защото, когато знаеш какво би било, ако не знам какво си, тогава ти реално можеш с действията си да промениш съдбата си. Тоест можеш да си избереш това бъдеще, което те кефи повече.

В момента Франк беснееше. Тъпите мъдреци бяха обсебили тотално машината. Половината се замъкнаха в древността, за да повторят подвизите на Александър Македонски и да видят тогавашния свят през неговите очи. „Как пък нито един не пожела да види тези подвизи през очите на някой обикновен пехотинец, който мъкне на гръб снаряжението си през жегата на пустинята“ – мислеше си Франк. Всеки искаше да е Александър Македонски! Въобще мъдреците се държаха като малки момчета, които се сражават с дървените си мечове в градинката пред блока.

Франк се боеше, че Маман също ще поиска да си поиграе с компютъра и ще пожелае да се превъплъти я в Жана д'Арк, я в Клеопатра. За щастие тя нямаше подобни момчешки мераци и не се включи в пилеенето на компютърно време, което се вихреше в момента.

Не стига, че мъдреците товареха квантовия компютър с всевъзможни глупости, но и разни посветени решиха да се възползват от служебното си положение. Ето го онзи мухльо Арнолд, и той има задача за машината: „Искам да получа историческа реч, която би ме направила велик човек“. Цели два часа машината работи, за да напише тъпата реч на Арнолд. Цели два часа машинно време беше пропиляно. С цели два часа се отдалечи моментът, в който човечеството ще научи бъдещето си.


 
<<Предишна         Страница 65 (от общо 136)         Следваща >>