– Какво ще спечеля аз от тези по-точни прогнози? Хората плащат за прогноза за времето всяка седмица. Ако им дадем прогнозата за сто години напред, то няма да видим нито цент от прогнози през следващия век.

 – Така е – заекна Франк. Макар Били нищо да не разбираше от компютри, той беше бог в икономиката, а това е науката, която казва как да изцедим последния петак от бедния човек. – Така е, но новите точни прогнози ще направят възможен един нов супер изгоден транспорт – въздухоплаването. Стоките вече няма да се товарят върху кораби, които обикалят като луди и харчат петрол като дракони. Вместо това ще се издигат с балони, които, носени от попътни ветрове, ще стигат до другия край на света два-три пъти по-бързо от корабите и почти безплатно.

Бил погледна още по-навъсено Франк. Явно, този глупак се опитваше да го разплаче с приказките си за розовото бъдеще.

 – И как тези балони ще хващат точно този попътен вятър, който им трябва?
 – Чрез промяна на височината, на която летят, а това ще става с минимален разход на енергия. Тази технология ще Ви донесе огромни печалби.
 – Това не ме интересува. Ще се качат акциите на световния въздухоплавателен концерн и ще паднат акциите на мореплавателния. Каквото спечеля от единия, ще го загубя при другия. Не виждам защо трябва да давам пари за нещо толкова безсмислено.
 – Но машината на времето няма да ви струва нито цент – упорстваше Франк. – Ще я направим с парите на военните!
 – Парите на военните ще ги вземем така или иначе. Много по-добре е да ги сложим в джоба си, отколкото да ги пилеем за разни научни фантастики. Днес ми загуби достатъчно много време, а то е пари. – Бил погледна Франк със строгия поглед, означаващ, че разговорът е приключил.


***

От другата страна на земята три малки жълти човечета се обличат със странни дрехи. Това не е тази друга страна, където Гочо гледа порно. Земята е голяма планета и има много други страни, макар да няма втора дупка като тази, в която живее Гочо. Тази друга страна се казва Китай и малките жълти човечета са първите китайски космонавтки. Те са особено малки, защото китайците са пестеливи и не искат да пилеят гориво за дебелани. Странните дрехи са скафандри, а причината, поради която ги обличат, е, че след час ще излетят към първата китайска космическа станция, а след два часа ще пият шампанско на борда й по случай тържественото откриване.

Досега не беше отваряно шампанско в космоса. Причината е в липсата на гравитация. Ако отвориш шампанско при безтегловност, то ще трябва да го събираш от апаратурата. На китайската космическа станция гравитация си имаше, е, наистина, леко по-слаба от земната, но все пак гравитация. Имаше и огромни парници с ориз и дори аквариум с риба. Китайските космонавти бяха обикновени селяни, свикнали цял живот да живеят на оскъдна дажба ориз, така че ако имаше проблеми със снабдяването, те можеха известно време да се изхранват с ориза, произведен на борда. Това си беше необходимо, защото китайските ракети не се славеха с надеждност, а и не можеше да се разчита на помощ от американската совалка поради преклонната й възраст.

***

Навсякъде ставаха важни неща. Китайците излитаха в космоса, Били разсъждаваше дали да разреши създаването на квантовия компютър, Безкрачко крадеше, а Гочо гледаше порно. Имаше само едно място, където нищо важно не се случваше. Мястото беше овалният кабинет на Белия Бункер. Там седеше Арнолд, зяпаше през прозореца и пушеше пура. Арни беше актьор и сега играеше най-великата си роля. Преди една година го бяха наели да играе американски президент. Е, беше имал и по-добри роли, но никога не толкова добре платени.


 
<<Предишна         Страница 5 (от общо 136)         Следваща >>