Всички тези политически искания са свързани с нашето убеждение, че производството на деца е най-важното производство на държавата. Има държави, които произвеждат автомобили, други правят самолети. Всичко това са глупости. Най-важното и най-ценното нещо, което една държава произвежда, това са децата. При това здравите и образовани деца, възпитани и въоръжени със здрав морал. Такива, каквито навсякъде биха ги приели. Такива, които могат сами да се грижат за себе си, а не такива, за които някой друг да трябва да се грижи.

***
Следващото, с което ще скандализираме обществото, е това, че ние ще се борим за висока детска смъртност! Всички се борят за намаляването на детската смъртност, защо ние ще се борим за обратното? Ами, има някои неща, които изглеждат много лоши, но всъщност са добри. Сигурно знаете, че в развитите страни хората от година на година стават все по-болни и все по-кекави. Говори се, че населението постепенно се израждало. Казват, че причина за това са кръвосмешенията и това, че в генофонда не се влива достатъчно свежа кръв. Казват, че виновни за това сме ние, защото не се чукаме достатъчно с представители на други държави и раси. Всъщност истината е доста по-различна. Днес кръвосмешението е нещо много по-рядко, отколкото е било в древността. Тогава браковете между първи братовчеди са се смятали за нещо напълно допустимо, а сега подобни бракове са забранени. Що се отнася до обвиненията, че не се чукаме достатъчно с представители на други раси, и това не е така. Никога в историята на човечеството чукането не е било толкова разнообразно и безразборно, колкото е сега. Защо тогава населението се изражда? Ами причината е в ниската детска смъртност. В бедните държави половината от децата умират още в люлката, но тези, които оцеляват, са здрави. При нас оцеляват почти всички, но много от децата са болнави и кекави. Най-вече това се отнася до недоносените деца. Навремето голяма част от седмачетата са умирали, а сега оцеляват дори и деца, родени на петия месец. Всъщност оцеляват не е точно казано, защото обикновено тези деца нямат шанс да бъдат здрави и въпросът пред лекарите е: дали ще го спасят и ще направят от него жив инвалид, или ще го изпуснат.

Високата детска смъртност е нещо много добро за здравето на нацията, но статистиката трябва да показва, че за България този показател е като при най-развитите страни. В противен случай имиджът на страната ни ще бъде крайно негативен. Как хем да имаме висока детска смъртност, хем статистиката да отчита, че по този показател сме една от най-развитите страни в Европа? Това може да стане с прости законодателни промени. Трябва да се увеличи възрастта, при която се приема, че имаме раждане, а не спонтанен аборт.

Една нормална бременност трае четиридесет седмици, тоест девет месеца. Кога по закон се приема, че детето се е родило преждевременно и кога се смята, че става дума за спонтанен аборт? В някои държави това е двадесетата седмица, а в други – двадесет и осмата. Ако вдигнем законодателно тази граница нагоре, тогава ще имаме висока детска смъртност, която статистиката отчита като ниска. Така лекарите ще имат право да оставят най-недоносените деца да умрат, вместо да ги съживяват, с пълното съзнание, че това, което ще излезе, няма да е здраво бебе, а инвалид до края на живота му.

Разбира се, към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално. Ако родителите са млади и здрави и могат спокойно да си родят друго здраво дете, то за тях е по-добре това дете да не оцелее. Ако обаче родителите са на години и са взели-дали, каквито сме повечето българи, тогава лекарите трябва да се борят да спасят детето им на всяка цена, защото тези родители може и да не успеят да си направят друго.

Колко деца трябва да имате? Според монетаристите трябва да си родите едно и цял живот да треперите перце да не падне върху главата му. Според нас трябва да имате повечко деца, но да приемете като нещо естествено, че част от децата ви ще дадат фира и няма да оцелеят. И за децата е по-добре да имат нормални родители, които им разрешават да се катерят по отвесни скали, да летят с парапланер и да си трошат главите по всякакъв друг начин. По-добре такива родители, отколкото ненормалници, които те увиват с шалове и не ти дават да излизаш от къщи.


 
<<Предишна         Страница 119 (от общо 136)         Следваща >>