Идеята не е нова и това отдавна се ползва във виртуалното пространство. В Интернет след като си купиш нещо можеш да оцениш Online търговеца. По този начин ти определяш рейтинга му и предупреждаваш другите потребители струва ли си да пазаруват от този търговец.

    Може ли това, което работи в Online бизнеса да го пренесем в Offline света. То и сега има форуми, където можеш да изразиш мнението си за конкретен Offline търговец, но тези форуми не могат да послужат за определяне на рейтинг, защото там може да пише всеки и най-често пишат самите търговци и техните конкуренти.

    Нужно ни е доказателство, че оценяващият е действителен клиент, а не подставено лице. За целта ще използваме касовата бележка. Когато си направил действителна покупка и въведеш касовата си бележка в Интернет приложението, тогава ще можеш да оцениш тази покупка, както и търговеца. Ако приложението е вързано с НАП, ще се провери дали тази касова бележка е истинска и ще се избегнат всякакви опити за измама и за манипулиране на рейтингите.

    Как тази система ще направи света по-красив и бял? В момента търговеца не се интересува особено много от това дали клиента е останал доволен. Основната цел, която търговеца преследва, това е икономическият резултат, тоест печалбата. Щастието на клиента влияе на печалбата, но не пряко, а косвено.

    Разбира се, ако клиентите са недоволни, то те ще спрат да купуват и това ще намали приходите, но това няма да се случи веднага, а след известен период от време. Ако търговеца разсъждава в по-голяма перспектива, той би заложил на това клиентите да са доволни, но повечето от съвременните компании не се управляват от реални собственици, а от мениджъри, които търсят бърз резултат и не се интересуват особено какво ще се случи с фирмата в дългосрочна перспектива. Обикновено тактиката на тези мениджъри е да икономисат от материали, като по този начин увеличават печалбата, за сметка на качеството. В последствие това води до отдръпване на клиенти, но това се случва по-късно когато мениджър на фирмата вече е някой друг. Дори и много от собствениците на фирми не се интересуват от дългосрочното развитие на бизнеса, защото за повечето от тях е важно в краткосрочен план акциите да се повишат, за да мога да ги продадат и да реализират печалба.

    Когато клиентите са недоволни, те ще могат много бързо (с едно кликване) да реагират и да променят рейтинга на търговеца. Това ще алармира собствениците. Ако това е акционерно дружество, акциите ще паднат. Това ще промени правилата на играта и основният приоритет на търговеца вече няма да е това да ви вземе парите, а това да ви направи щастлив. Няма да има вече дребни измами, от рода на ситен шрифт, който не си прочел. Търговеца пак ще се опитва да ви омагьоса, но ще иска магията да продължи вечно. Сега ви омагьосва само докато му платите, а после кучета ви яли. Много често търговците правят неща, които знаят, че няма да се харесат на потребителите. Понякога заради печалба от два лева търговеца е готов да доведе клиента до ярост. В Интернет Online търговеца няма да ви излъже за два лева, защото той държи на рейтинга си, а за два лева не си струва да си намалиш рейтинга.

    Тактиката на повечето търговци е да залагат на чувството на страх и незадоволеност. Просто тяхната цел не е клиента им да е щастлив, а това да плаща повече. Уплашеният, нещастен и незадоволен човек е по-склонен да се раздели с парите си. Разбира се, когато клиента тръгне да оценява търговеца, е по-добре той да е щастлив, защото щастливия човек, може да не е щедър на пари, но е щедър на усмивки и добри оценки.

    Защо тази система ще е полезна и за търговците? Една голяма верига има много обекти и много служители. Много трудно е да се контролират всичките тези служители и да се види кой работи добре и кой зле. Нашата система ще даде рейтинг не само на търговската верига, но и на отделните й обекти и дори на отделните служители. (В касовата бележка е отбелязано кой е обекта и кой служител е издал бележката.) Това оценяване ще помогне на големите фирми да контролират служителите си и да поощряват тези които имат висок рейтинг.

    Когато излизаш от магазина касиерката с отегчен глас те пита: „Останахте ли доволен от покупката.“ Всъщност хич не я интересува дали си останал доволен, а пита защото така й е наредил шефа. Него също не го интересува, а той е инструктирал касиерките да питат, защото иска ти да останеш с впечатлението, че някой се интересува от мнението ти. Ти самия не си даваш труда да отговаряш, защото знаеш, че на никого не му пука ти дали си останал доволен от покупката, а и да кажеш на касиерка, че не си доволен, то какво от това. Все едно да изкопаеш дупка и да извикаш: „Цар Троян има магарешки уши!“ Това ще си остане между теб и касиерката и до никого няма да стигне.

    След въвеждането на новата система касиерката няма да те пита дали си доволен, а само ще ти се усмихва и ще се старае действително да останеш доволен, защото, ако не си, ще има как и къде да го изразиш и то така, че всички да разберат ти като клиент доволен ли си или недоволен.

    Вече ще има нов начин да изразиш мнението си. Сега единственото право на клиента да накаже търговеца е да не купува повторно. Но много често търговеца не разчита на това, че клиента ще направи повторна покупка. Особено когато става дума за туристи, обикновено те няма да купят повторно, не защото не са доволни, а просто защото никога няма да минат отново покрай същото място.

    Когато не сме доволни от доставчика на определена услуга, ние имаме право да го сменим с друг, но това често е свързано с разходи и главоболия. Понякога сме обвързани с договор, а дори и да не сме, пак смяната може да е трудна. Когато не сме доволни от магазина можем да го сменим, но струва ли си да ходим още три пресечки, за да попаднем на подобен, а може би дори и по-лош магазин.

    Когато човек не е доволен от жена си, първата стъпка не е развод. Нормално е първо да й направиш забележка, после да й се скараш и чак тогава да се разведеш. Подобно е положението и с търговците и доставчиците на услуги. Не е нормално първата ни реакция на недоволство да бъде отказ и смяна. Бихме искали да можем да изразим недоволството си и се надяваме, че по този начин нещата ще се оправят без да се стига до радяла.

    Един доставчик на услуга може да ни обвърже с договор и да ни е много трудно да го сменим, но не може да ни задължи да го оценяваме положително. Затова търговците и доставчиците на услуги ще трябва да внимават с нас, защото дори и да ни е трудно да ги сменим, ние много лесно ще можем да променим оценката си за тях и да им съсипем рейтинга.


 
<<Предишна         Страница 2 (от общо 2)         Обратно към www.gocho.bg