Новата книга за похвали и оплаквания

    Чували ли сте, че клиента е цар и че той винаги има право? Така ли е това в действителност? Взаимоотношенията между търговец и клиент много приличат на приказката за лисицата и враната. Голямо ухажване пада докато клиента не изпусне сиренцето, но щом търговеца се докопа до парите на клиента, нещата се обръщат и властта преминава от ръцете на клиента в ръцете на търговеца.

    Ако клиента е недоволен от покупката, какво може да направи, на кого да се оплаче? Ще ви кажат да потърсите търговеца, който ви е излъгал. Това е все едно когато са ви обрали, да отидете да се оплачете на този, който ви е обрал. Разбира се, може да напишете жалба до комисията за защита на потребителя, може да съобщите на медиите, че има муха в киселото ви мляко или да потърсите правата си в съда. Има ред закони създадени да защитят правата на потребителя, но те, за съжаление, превръщат клиента от господар в тъжител. Не е все едно дали ти ще си този, който правораздава или ти ще си този, който трябва да търси справедливост. В първия случай властта е у теб и ти решаваш кое е правилно и кое е грешно. Във втория случай ти, в ролята си на тъжител, се обръщаш към някой друг, който трябва да отсъди.

    Когато си купуваш домати не е все едно дали още избираш или вече си платил. В първия случай можеш да кажеш: „Вашите домати са гнили!“ и гордо да продължиш напред. Във втория ще кажеш: „Но защо сте ми продали гнили домати? Как не ви е срам! Ще ми върнете ли парите?“ Търговеца може да ви върне парите, а може да ви отговори нещо от рода: „Кьорав карти не играе!“ Разбира се, може да се опитате да осъдите или да набиете търговеца, но вие вече не сте в позицията на господар, а в тази на тъжител.

    Може ли едно просто Интернет базирано приложение да реши проблема и да запази властта в ръцете на потребителя, дори и след момента на плащането?

    Можем ли да направим нещо като книга за похвали и оплаквания, където потребителя да може да оцени търговеца. Не става дума за старите книги за похвали и оплаквания, които бяха скрити и трябваше да направиш скандал, за да ти я дадат. Пък и там дори и да се оплачеш, това не стига до другите потребители, а само до шефа, който вероятно е човека инструктирал подчинените си да те лъжат и да ти пробутват гнили домати.


 
         Страница 1 (от общо 2)         Следваща >>