Нестандартни идеи за развитието на София

      Политиците само се замерят с кал, но идеи не предлагат. Сега е моментът да се предложат и обсъдят идеи. Ето няколко:

1. Да се възстановят Ленинските съботници.

      Това на времето беше нещо много досадно, но беше задължително. Ако е доброволно и ако общината осигури безплатна бира ще стане любимо мероприятие за софиянци.

2. Данък корупция

      Има много сгради построени в нарушение на здравия разум. Може да се направи обосновано предположение, че са построени с помощта на корупция. Въпреки всичко, тези сгради не могат да бъдат съборени, защото са напълно законни. Може да се приеме закон, че собствениците на тези сгради трябва да плащат по-голям данък.

      Например небостъргачите бяха забранени, но изведнъж започнаха да изникват. Може данъкът за небостъргач да стане двоен.

3. По празници трафикът е навън, а трябва да е навътре.

      Когато започнат празници София се изпразва. Всички си отиват на село или в Гърция. Във Виена е обратното. Там, когато започнат празници, хората от провинцията отиват в столицата.

      Това е така, защото във Виена има какво да се прави, а в София е скука.

4. Обществени тоалетни

      В София обществени тоалетни почти няма. Ако искаш да се изпикаеш трябва да отидеш в заведение и да консумираш. Пиеш една бира, но след час бирата се обажда и нещата се повтарят.

      За да се реши проблемът е достатъчно да се разреши на кръчмарите да взимат пари за тоалетна на хората, които не са клиенти на заведението. Нека за клиентите да продължи да е безплатно, но да я има и другата възможност.

5. Синя и зелена зона.

      Зоните трябва да се разширят и те трябва да поскъпнат, но това не може да бъде предизборно обещание. Ако го обещаеш няма да те изберат.

      Може да се направи нещо друго. В момента паркирането се регулира чрез един десен и един ултра ляв принцип едновременно. Десният принцип са парите, а ултра левия е, че никой не може да паркира повече от 2 (или 4) часа.

      Това е много натоварващо и изнервящо за хората, защото понякога им се налага да паркират за малко повече и ги заключват със скоби. Би могло принципа да е, че за 2 (или 4) часа се паркира на една цена, но ако искаш да останеш за по-дълго цената ще е двойна.

      Изисква се съвсем лека корекция на софтуера. Третият SMS да се таксува на същата цена, но да ти дава само половин час (вместо един).

6. Два пешеходни подлеза

      Построиха два страхотни виадукта при семинарията и при телевизионната кула, но не направиха успоредно на тях пешеходни подлези.

      Не е късно да се направят такива подлези и това няма да струва скъпо. Ако се направят ще може да се отиде пеша или с велосипед от Орлов мост до зоопарка без да се пресичат улици.

7. Цирк, лунапарк, къпалня, зоопарк

      Това са неща, който са нужни на всеки град. Цирка го запалиха и сега на негово място строят небостъргач. Лунапарка и къпалнята ги заключиха, а зоопарка го направиха недостъпен като застроиха паркинга му.

8. Къртенето на бетон

      Във всички квартали непрестанно се кърти. Трябва да се сложи малко законов ред в това къртене.

      Може да задължим този, който кърти да плати по 10 лева на час в касата на блока. Сумата е минимална в сравнение с хилядарките, които се дават при всеки ремонт, но дори и една такава малка сума е в състояние силно да намали шума и къртенето.

      Нека три дни преди къртенето да се обявява кога и колко ще се кърти. Ако се кърти извънредно, тогава да се палати двойно (20 лева на час).


 
Обратно към www.gocho.bg