Искаме смесена система!

    Лъжа е, че българите искат изцяло мажоритарна или изцяло пропорционална система. Ние искаме да си гласуваме и за партии и за личности. Вярно е, че имаше референдум, на който гласувахме за изцяло мажоритарна, но въпросът беше: „мажоритарна или пропорционална“. Ако въпросът беше „мажоритарна или смесена“, щяхме да гласуваме за смесена система.

    Партиите от статуквото се подиграха с хората, като им казаха: „Няма значение как сте гласували на референдума. Ще стане не това което искате вие, а това което решим ние!“ Тази високомерност беше наказана на последните избори. Сега Слави проявява същата високомерност и много скоро и той ще усети народния гняв или поне народното разочарование.

    ГЕРБ предлагат изцяло мажоритарна система, но не е ясно дали наистина го искат или само провокират противниците си. Вярно, че за най-голямата партия мажоритарна система е от полза, но за Бойко Борисов не е. Той не иска да има независими депутати избрани от хората. Той иска депутатите да са негови слуги, които да зависят изцяло от неговата воля. Така той може да ги командва и дори да ги дава под наем.

    Искането за изцяло мажоритарна система е популизъм. Уж това искали хората, но това не е така. Когато хората гласуваха за един лев субсидия, това не означава, че искат субсидията да е един лев. Хората казаха, че са ядосани на политиците и че искат да им намалят парите и най-вече заплатите. Когато казаха, че искат електронно гласуване, това не означава, че искат да не знаят кого са избрали и хакерите да определят кой ще влезе в парламента.

    Истината е, че политиците знаят много точно какво искат хората, но се ослушват защото не им отърва. Мажоритарният вот ще е катастрофа за ИТН и за другите малки партии. Въпреки това, те трябва да си изпълнят обещанието и да ни дадат мажоритарна или поне смесена система. Всяка партия в чието име има „демократична“ трябва да уважи желанието на хората. Това са демократичната левица, демократичната десница и демократичната средница. Както е казано „Глас народен, глас божи!“ Никоя партия, която не признава този лозунг, не заслужава името „демократична“.

    Искаме смесена система където половината депутати да са мажоритарни, а другата половина пропорционални. Електората да се раздели на 120 едномандатни района (117 в България и 3 в чужбина).

    На пропорционалните не трябва да им е сигурно влизането в парламента. Иначе ще се получи, че ти го гониш мажоритарно, а той ти се промъква пропорционално. Листата на пропорционалните трябва да се подрежда по гласовете получени при мажоритарния избор. Тоест, пропорционално ще влизат тези които не са влезли мажоритарно, но не са влезли за малко. Така мястото няма да е гарантирано за никого. Дори и лидера на партията ще може да отпадне, ако се представи много лошо и ако събере малко гласове. Ако е първи ще влезе мажоритарно, ако е втори може да влезе пропорционално, но ако е трети ще отпадне.

    За Велико народно събрание мажоритарните да станат 240, а останалите 160 да бъдат пропорционални. Нека всеки едномандатен район да се раздели на две (на северен и на южен). Така от 120 района лесно ще се получат 240.

    Щом изцяло мажоритарната система не намира поддръжка, редно е някой да предложи това което искат хората, а те искат смесена система. Партията, която го предложи, ще получи бонус, защото хората жадуват за политици, които се вслушват в народната воля. Хората искат слуги на народа, а не арогантни парвенюта, които от вчера са депутати и вече са забравили за какво са изпратени в парламента.

Обратно към gocho.bg