Нека не си губим гласа, когато не прескочим бариерата!

    Сега, ако партията ти не мине 4%, гласът ти ще потъне в небитието, тоест ще се разпредели между всички. Дори и най-големите бандити и те ще получат от твоя глас. Системата те принуждава да слушкаш социолозите и да гласуваш само за големите партии.

    Много просто може да се направи така, че гласът ти да не се загуби! Трябва само малка промяна в закона и да се каже, че гласовете за малката партия не се пръскат на вятъра, а отиват към най-близката голяма партия.

    Как ще стане това? Всяка партия преди изборите ще трябва да обяви списък, където е наредила останалите партии в реда по предпочитание. Ако има още 30 партии, тогава ги нарежда от едно до 30. Ако партията не мине 4%, тогава гласовете й отиват за партията, която е първа в списъка, ако първата не събира 4%, тогава отиват при втората и т.н.

    Когато гласуваш за малка партия, ще знаеш къде ще отиде гласът ти, ако не прескочите бариерата. Хубаво е и партиите да се заявят и да кажат до кого са близки или поне кого мразят по-малко. Това ще помогне и за коалирането. Сега всички казват „Аз никога, с никого“, но когато са представили списък ще трябва да наредят противниците си по предпочитание, тоест ще трябва да заявят позиция.

    Имаме няколко леви и няколко десни партии, а патриотите са безброй. Хубаво е, когато гласуваш за лява партия гласът ти да отиде в ляво, а когато си фен на десните гласът ти да подкрепи дясното. Така няма да има нужда да си правиш тънки сметки за това кой ще мине бариерата и кой ще се провали. Ще можеш просто да си избереш партията, която харесваш и да я подкрепиш без да губиш гласа си.

    Това е една проста идея, която по никакъв начин няма да затрудни гласуването и избирателите. Те единствено биха могли да се поинтересуват какъв списък е наредила тяхната партия и къде евентуално ще отиде гласът им, но и да не го направят няма да е проблем. Ако се приеме тази идея, тогава избирателите ще имат истински избор, защото ще могат да гласуват за малките партии.

    В момента ви лъжат, че преференциите ви дават някакъв избор, но от преференциите на практика нищо не зависи. Те само затрудняват гласуването и броенето и хвърлят прах в очите на хората, че имало някакъв мажоритарен елемент. Не няма никакъв мажоритарен елемент, но ако може да се гласува за малки партии, тогава това ще направи изборите доста мажоритарни. Тоест, тази идея спокойно може да замени преференциите или да ги допълни с още една възможност.

    На кого няма да му хареса тази идея? На политиците и на социолозите. Тази идея означава повече демокрация, а това е повече власт в ръцете на хората и по-малко възможности за манипулация в ръцете на задкулисието.

Обратно към www.gocho.bg