Искаме истински избори!

    „Взимай каквото ще взимаш, че след пет минути затваряме!“ Това не е избор. И в магазина и в политиката за избора е нужно време. Трябва да можеш да видиш какво ти се предлага, да го огледаш и да си помислиш. Ако не ти дадат време да си помислиш, това не е истински избор, а имитация на избори.

    Баба Корнеляна иска да изтегли изборите с три месеца по-напред. Какво тук значат някакви си три месеца? Защо на статуквото им е толкова важно изборите да се веднага? Ами, за да не ви дадат време да мислите! Същите партийни лидери, пак ще ни предложат списъци от анонимни послушковци и ние, щем не щем, пак ще ги изберем.

    Искаме време, за да могат от БСП да си изберат лидер, за могат и десните да си намерят лидер и да се обединят, за да могат в ГЕРБ и в БСП да проведат предварителни избори, да има време и Слави да ни представи депутатите си. Искаме си тези три месеца, за да имаме истински избори, на които знаем за кого гласуваме.

    Трябва да знаеш за кого гласуваш. Ако избираш между няколко списъка с никому неизвестни имена, тогава нямаш избор. Истинският избор е мажоритарен, когато избираш между няколко човека, а на втория тур избираш само между двама!

    Тези дни се случи нещо много хубаво. Започнаха протести! Най-хубавото по времето на управлението на Орешарски бяха протестите срещу Орешарски. Статуквото може веднага да спре протестите. Бърза оставка и незабавни избори. Да, но така ще се спре устрема на гражданското общество. Тези млади хора имат нужда да се видят и да се организират. На протеста също му е нужно време. Не знам дали от този протест ще се роди някоя нова партия, но някое бебе със сигурност ще се роди, а може и много бебета да се родят. Както каза Харалан: „По-добре младите хора да се социализират по протестите вместо в чалготеките!“

 

Обратно към www.gocho.bg