Един мой читател ми каза, че в книгата ми нямало сюжет. Това малко ме обиди. В крайна сметка аз пиша тази книга, за да разкажа една история и когато някой ми каже, че в моята история няма никаква история, аз се чувствам напълно неразбран.

Все пак, вината е у мен. Историята я има в главата ми, но още я няма в книгата. Голяма част от историята засега липсва и затова на читателите им е трудно да сглобят сюжета. Затова ще се опитам да запълня тази липса.
_________________________

Трилионерът Били пак пътуваше към Швейцария. Маман беше свикала ново извънредно заседание на Съвета на Великите Мъдреци. Това беше второто извънредно заседание на Съвета за 2010.

Били си мислеше, че през целия си живот по-ужасна година от тази не е имал. Нещастията се сипеха едно след друго. Първо Мъдреците се събраха, за да спасят американската порно индустрия от набезите на китайските комунисти. Тогава се оказа, че нещастието е много по-голямо и вместо да спасяват порно индустрията ще трябва да спасяват властта на Съвета. За да прецакат китайците Мъдреците решиха да направят Машината на времето, за което потрошиха куп грешни пари, които Били планираше да усвои по друг начин.

Били много мразеше Машината на времето. Заради тази машина той сега е по-беден със стотина милиарда. Вярно е, че машината реши проблема с китайците или по-скоро показа, че такъв проблем няма. Вместо дребния проблем с дребните китайци сега върху главите на Мъдреците се стовари нещо много по-страшно. Проблемът беше, че започва нов ледников период!

„Какъв ледников период? Какви пет лева? “ – мислеше си Били. – „Нали щеше да има глобално затопляне? “

Заради тъпите прогнози на еколозите Били се беше излъгал да купи стотина северни острова, на които имаше само бели мечки и ескимоси. Трилионерът планираше когато времето се затопли да построи там хотели, а ескимосите да преквалифицира на камериерки. Там щяха да бъдат най-скъпите летни курорти. Уви, оказа се, че северните острови ще се покрият с лед, а ескимосите ще се преместят в Африка.

„Всичко е заради тази тъпа Машина на времето! “ – мислеше си Били. За него проблемът не е в това, че започва нов ледников период, а в това че той научава тази лоша новина. Трилионерът би предпочел да продължи да си живее в неведение, вместо да се тормози с подобни проблеми.

***

Когато Били влезе в залата, заседанието вече беше започнало. Маман беше запознала Мъдреците с това, че през 2013 ще стане малко по-студено. Франк, нарушавайки всички правила на етикета, я поправи и каза, че ще стане много по-студено и че това е началото на нов ледников период, който се очаква да продължи стотина хиляди години.

 – Така е – призна Маман. – Затова трябва да започнем да планираме по-далечното бъдеще и да помислим какво ще правим след сто хиляди години, когато ледниковият период приключи.
 – Досега мислихте две, максимум три години напред, а сега изведнъж решихте да планирате какво да се прави след сто хилядолетия! – Франк продължаваше да апострофира Маман грубо пренебрегвайки йерархията на Съвета.
 – Ще трябва да се поучим от китайците. Те планират цели десет години напред в бъдещето. – измънка председателката.
 – А вие, давате ли си сметка каква е разликата между десет и сто хиляди? – контрира я Франк. Тя замълча, защото си помисли каква е разликата между десет долара и сто хиляди или между десет милиона и сто милиарда. Франк също замълча и в залата се възцари гробна тишина. Никои не искаше да вземе думата. Дори и бай Ставри мълчеше, макар че той имаше навика да се обажда в най-неподходящите моменти, а сега моментът беше точно такъв.

Накрая Били се престраши и се обади:
 – Защо започва нов ледников период. Това естествен процес ли е или ние сме го предизвикали по някакъв начин.
 – Това е напълно естествен процес. Нормално на планетата имаме десет хиляди години затопляне, след което следват сто хиляди години ледников период. – отговори Франк.
 – Така ли? – оживи се Били. – А защо се получава това периодично затопляне и застудяване?
 – А, знаете ли защо лятото и зимата се редуват периодично? – попита Франк.
 – Ами, не знам защо точно, но е нещо свързано с движението на слънцето и на Земята. – отвърна Били.
 – Ами тук пак е нещо свързано с движението на слънцето и на Замята. – отговори Франк, на който не му се искаше да обяснява елементарни неща на невежи хора.

Тогава в разговора се намеси лидерът на еврейското лоби Айнцвайн:
 – Щом става дума за съвсем естествен процес, това означава че Съвета няма никаква вина за започването на новия ледников период. Беше ми омръзнало да слушам глупости, че повишеното съдържание на въглероден двуокис в атмосферата щяло да доведе до някаква страшна катастрофа.
 – Не е точно така – язвително отговори Франк. – Ледниковият период действително щеше да си започне дори и да не бяхме увеличили въглеродния двуокис, но това щеше да стане с триста години по-късно.


 
         Страница 1 (от общо 5)         Следваща >>