Какво се случва от другата страна на океана? Ами и там са минали шест месеца. Интересно, уж времето върви с еднаква скорост навсякъде, а българите все изостават ли изостават. В Америка нещата се случваха по-бързо или поне достатъчно бързо и затова сега там пускат квантовия компютър. Това си беше планирано или по-точно така беше разпоредила Маман.

Първата задача, която Машината на времето трябваше да реши е как да прецака китайците и тяхната експедиция до Марс. Всички очакваха машината да изплюе чертежите на някаква сложна ракета, която да изпревари китайците по пътя и да стигне до Марс преди тях. Въпреки това машината приятно изненада всички мъдреци като намери много по-просто и по-елегантно решение. Как мислите реши задачата квантовият компютър? Ами много просто, той погледна в бъдещето, по-точно пресметна бъдещето и установи, че една година след кацането си на Марс всичките китайски космонавти ще загинат от силната радиация.

По принцип да летиш три години през открития космос не е шега и космическите лъчи не прощават. Освен това, на Марс атмосферата е доста тъничка и след кацането си космонавтите ще продължат да се облъчват, докато не стигнат смъртоносната доза.

Когато докладваха тази новина на Маман тя попита:
– Все пак, на какво са разчитали?
Тя знаеше, че китайците не са чак толкова тъпи и обикновено внимателно си връзват гащите.
– Те са решили да построят базата си в Големият каньон, където няма космическа радиация. – обясни Франк Христова, който отговаряше за квантовия компютър и за всичко свързано с него.
– Как така в Големият каньон, та той не е на Марс, а тук в Аризона.
– На Марс има една голяма цепнатина, която се нарича по същия начин. Дори Големият каньон на Марс е много по-голям по размери от Големия каньон, който е тук в Аризона.

Франк се усмихваше угоднически, за да тушира ефекта от димите си. Той погледна към Маман с верноподаническо изражение, а на ум си каза: "Леле, колко си проста! Какво толкоз съгреших, че ми налага да работя за тази тъпа селянка?"

Маман, беше достатъчно умна, за да знае че е проста и затова не се засегна, въпреки че отгатна каква е мисълта минаваща през ума на Франк.

– Добре, щом ще се скрият в този голям каньон, значи няма да получат смъртоносна доза радиация и експедицията им ще е успешна.
– Проблемът е в това, че вътре в каньона има радиоактивни скали, които ще ги изпържат не по-зле от космическите лъчи. Китайците не знаят това, защото това е тяхната първа експедиция до Марс, а ние и руснаците сме изпращали много безпилотни станции и сме проучили въпросът достатъчно добре.


 
         Страница 1 (от общо 3)         Следваща >>