Ако някой иска по-голям заем ще трябва да отиде при традиционните банки и да плати по-голяма лихва. Самите банки ще загубят правото си да печатат виртуални пари. В момента банката раздава кредити, които са на стойност по-голяма от стойността на депозитите на вложителите. Тоест, всяка банка създава измислени пари и затова не може да се каже колко пари има държавата в обръщение.

От друга страна ще отпадне абсурдното задължение на банката да ти върне парите веднага след като си ги поискаш. В момента всяка банка съществува благодарение на крехкото доверие на вложителите си. В момента, в който тръгне слух, че банката е закъсала, вложителите се юрват да теглят и банката фалира.

Защо банката не трябва да е длъжна да ти върне парите веднага след като си ги поискаш? Ясно е, че тя работи с тези пари и ще ти ги върне, ако ги има в наличност. Ако ги няма ще трябва да почакаш докато някой си върне заема или някой не внесе във влога си.

Тоест, банките ще са нещо като инвестиционни фондове. Ще взимат пари от едни и ще ги дават на други, но когато си поискаш парите, ще ти ги дадат, но не веднага, а когато могат. Когато инвестиционният фонд върви добре, парите ти се увеличават, а когато закъса парите ти започват да се топят. Така ще са и банките. Сега парите в банката могат само да трупат лихви и да растат, докато банката не гръмне и парите ти не отлетят като прелетни птици. Разбира се, тази аналогия не е добра, защото птиците се връщат на пролет, а парите вложени във фалирала банка обикновено се връщат на куково лято.


Истински пари

Първото условие, за да бъдат едни пари истински е да имат сериен номер. Така ще се знае точно колко IM-ове има в обръщение. Банкнотите на долара и еврото също имат сериен номер, но монетите нямат. Това, че монетите нямат сериен номер е сериозен проблем. Първо в обръщение има огромен брой фалшиви монети, които никой не може да различи от истинските и второ, монетите се налага да са големи и тежки, за да бъдат затруднени фалшификаторите. Често метала вложен в монетата е по-скъп от стойността й и това прави фалшификацията й икономически неизгодна. Когато вървя по улицата с шепа монети, които ми късат джоба, аз се чувствам като спартанец, защото спартанците са имали същия проблем. Парите им са били от желязо и са били твърде тежки и неудобни.

За да имат парите сериен номер трябва във всяка монета и във всяка банкнота да бъде вграден микро чип, на който да е записан номера й. По този начин парите не само че ще станат истински, а и няма да могат да се крадат. За всяка монета и за всяка банкнота, ще се знае кой е последния й собственик. Няма да се знае от всеки, а само International Bank ще знае.

Лобито на крадците силно ще се възпротиви срещу пари, които не могат да се крадат. Ще започнат да ви плашат, че така ще ви се навлезе в личното пространство, че така ще ви следят и че ще ви шпионират.

Не им обръщайте внимание! В наше време толкова много ни следят и ни шпионират, че повече от това просто няма на къде. Освен това, не е проблем, ако някой ни следи, стига този някой да е добронамерен, да не злоупотребява с информацията, която има за нас и дискретно да пази тайните ни. Според християните има Господ, който знае всичко за нас, но това християните не ги безпокои, защото Господ не е порта и няма да каже на жена ти, че си получил премия, която вместо да внесеш в семейния бюджет си предпочел да я изпиеш с приятели. Когато отидеш на църква ти предлагат да се изповядаш. Това не те притеснява, защото знаеш, че свещеника е длъжен да запази тайната на изповедта и това което си му казал, ще си остане между теб, него и Бог.

Няма нищо лошо, ако International Bank знае всичко за парите ти, стига да си спокоен, че информацията няма да излезе навън. International Bank трябва да е също толкова дискретна, колкото са свещениците.

Всеки път, когато теглиш или внасяш на банкомат или когато пазаруваш в магазин банкомата или касата ще запишат номерата на твоите банкноти и монети. Когато ти откраднат портфейла ще е достатъчно само да съобщиш в полицията и откраднатите пари ще бъдат обявени за издирване. Когато някой внесе откраднати пари на някоя каса, ще го питат от къде има тази банкнота и той ще трябва да си спомни кой му е дал пари кеш. Дори и крадеца да не занесе откраднатите пари на някоя каса, той ще трябва да ги даде на някой продавач на пуканки, който не използва каса, а работи само кеш. Това може и да мине няколко пъти, но накрая продавача на пуканки ще познае кой е крадеца пробутал му крадените пари.

Ако намериш пари на улицата можеш да ги върнеш на последния им собственик. Просто ги внасяш на някой банкомат, като ги обявяваш за намерени и те автоматично се връщат на собственика им, а ти получаваш 10% награда за това, че си върнал загубените пари.

Това, че монетите ще имат серийни номера, ще направи парите много по-истински, но още по-важно е това, че електронните пари също ще имат серийни номера. Можете ли да кажете колко евро или колко долара има в обръщение? Да кажем, че някой знае колко са банкнотите в обръщение. Да кажем, че и за монетите имаме някаква идея, но за електронните пари нямаме никаква представа. Съдържанието на всяка банкова сметка трябва да приемаме за пари в обръщение, но банковите сметки не съдържат истински пари а само обещанието на банката, че когато поискаш, можеш да получиш тези пари в кеш. Това обещание има стойност докато банката го изпълнява и нищо не струва, когато банката престане да го изпълнява.


 
<<Предишна         Страница 3 (от общо 11)         Следваща >>